Painehaavojen ennaltaehkäisy ja hoito

Meidän intohimomme on Omaishoitajien helpompi arki. Siksi tulemme kirjoittamaan blogiimme vinkkejä sairaanhoitajan näkökulmasta. Seuraa sivuamme ja jaa vinkkejä myös tutuillesi.

Kuinka ennaltaehkäiset ja hoidat painehaavoja?

Painehaavalla tarkoitetaan ihon- tai ihonalaisen kudoksen vauriota, joka on aiheutunut paineesta, venyttymisestä tai hankautumisesta. Vuoteessa tai pyörätuolissa paljon olevilla on suuri riski saada painehaavaumia. Painehaavojen kehittyminen alkaa jopa muutamassa tunnissa ja yleisin kohta on luinen uloke, kuten kantapää, lonkan seutu tai takapuoli.

Painehaavoja voidaan ennaltaehkäistä kiinnittämällä huomiota patjaan ja petivaatteisiin. Pyörätuolissa paljon istuvilla tulisi olla istuinpehmusteet kunnossa. Lisäksi asentoa kannattaisi vaihdella tarpeeksi usein sillä jo pelkkä painopisteen muutos kankulta kankulle auttaa ennaltaehkäisemään haavojen syntyä. Painehaavalle voit aivan hyvin käyttää perusvoidetta ja suihkuttamisen jälkeen haava tulee kuivata kunnolla. Apteekeista saa ostettua iholle suihkutettavia kalvomaisia haavatuotteita, jotka suojaavat ihoa, mutta asennon vaihtoja ei voi unohtaa. Luisia ulokkeita saa suojattua vaikka lampaanvilla suojilla, näitä tuotteita saa usein terveyskaupoista tai voit valmistaa niitä jopa itse.

Painehaavat luokitellaan neljään eri asteeseen. Ensimmäisen asteen painehaava on punoittava luisen ulokkeen kohdalla. Alue voi olla kivulias, kiinteä, pehmeä tai kädellä koskettaessa tuntuu lämpimältä. Ihoa ei saa hieroa, vaan painopiste pitää vaihtaa, jotta iho saa rauhassa parantua.

Toisen asteen painehaavassa vaurio ilmenee pinnallisena avoimena haavana, jossa on punainen pohja. Haava saattaa ilmetä myös ehjänä tai rikkoutuneensa vesikellona. Toisen asteen painehaavalle ei saa varata painoa ollenkaan, jotta se voi rauhassa parantua. Haavaan täytyy käyttää haavahoito tuotteita, joiden käyttöön kannattaa pyytää ohjeistusta oman alueen terveydenhoitajalta, joka on erikoistunut haavahoitoihin. Haavat tulee suihkuttaa päivittäin ja pitää puhtaana. Eritteiden joutumista haavalle tulee estää hyvillä sidoksilla.  

Kolmannen asteen painehaava läpäisee koko ihon. Ihonalainen rasva voi olla näkyvissä, mutta luu, jänne ja lihakset eivät ole paljaana, haavalla voi esiintyä katteisuutta. Haavaan voi tulla taskumaisia kohtia ja onkaloita, joita tulee hoidattaa erityisillä imeväisillä sidoksilla. Syvyys yleensä vaihtelee haavan sijainnin mukaan. Merkittävästi rasvakudosta sisältäville alueilla painehaavat voivat olla eritäin syviä.

Neljännen asteen painehaavassa on koko ihon ja ihonalaisen kudoksen vaurio, jolloin luu, jänne tai lihas on paljaana, myös mustaa kudoskuoliota saattaa esiintyä. Haavoissa on useita taskumaisia ja ontelomaisia kohtia. Näiden painehaavojen syvyys vaihtelee sijainnin mukaan kuten kolmannen asteen haavoissa. Näin vaikeissa painehaavoissa on useimmiten kellertävää katetta, jota tulee varovasti poistaa haavan pinnalta. Toimenpide on usein hyvin kivulias ja vaatii kokeneen haavahoitajan ja hyvän esi-kipulääkityksen.

Jos haava on kuivapohjainen ja sen päällä on mustaa kudoskuoliota, sitä ei saa mennä mekaanisesti poistamaan, sillä sen tehtävänä on suojata ihoa ulkoisilta bakteereilta ja epäpuhtauksilta.

Ravitsemuksen merkitys painehaavojen ehkäisyssä

Painehaava riski kasvaa vajaaravitsemuksesta kärsivillä iäkkäillä ihmisillä. Muistisairailla on suuri riski vajaaravitsemukseen, sillä heidän ruokahalu vähenee sairauden myötä. Ruokahaluttomuuteen voi kokeilla lääkehoitoa, mutta niillä on aina omat haittavaikutuksensa. Usein lisäravinteiden käyttö on hyvin turvallista, mutta kannattaa keskustella niiden käytöstä esim. omassa apteekissa tai ottaa yhteyttä ravintoterapeuttiin, jonka kanssa voidaan yhdessä suunnitella turvallinen ruokavalio ohjelma. Apteekista saa erilaisia lisäravinteita eri puutostiloihin ja niissä on käytetty kaikkia tarvittavia hivenaineita, joita elimistö tarvitsee. Kaupoista saa myös paljon erilaisia proteiini vanukkaita ja juomia. Runsas proteiininen ruokavalio tukee painehaavojen paranemista, mutta ennen lisäravinteiden aloitusta  tulee selvittää munuaisten toiminta. Proteiinipitoinen ruokavalio voi pahentaa munuaisten vajaatoimintaa.

 

Haavojen hoito-ohjeita on yhtä paljon kuin on hoitajiakin. Nämä ohjeet on kansainvälisen haavan hoitoyhdistyksen yleiset ohjeet, joita käytetään myös terveydenhuollossa. Yleinen ohje on, että haavaa tulee suojata, pitää puhtaana ja pyrkiä estämään haavan paheneminen ja tulehtuminen.

Vanhan kansan hoito-ohjeita on otettu paljon käyttöön, kuten hunaja. Kermaa enkä sinkki rasvoja en suosittele käytettäväksi haavalle, sinkki rasvoja on ikävä rapsutella haavalta pois, muuten perusvoiteita voi vapaasti käyttää haavojen ympäröivälle iholle.

 

Käykäähän kurkistamassa Facebookista viimeisimmät tapahtumat ja kuulumiset!

Syksyn jatkoa kaikille omaishoitajille!

Sanna