Kuten missä tahansa muussakin sairastumisessa, myös vammautuessa koko keho ja mieli joutuvat etsimään uudet asetukset. Muuttunut liikuntakyky ja/tai kehon ulkonäkö voivat aiheuttaa suuren kriisin myös seksuaalisesti. Vammautumisen tapahtuessa seksuaalisuutta ei välttämättä tule heti ajatelleeksi, mutta arjen lähtiessä rullaamaan alkaa mieleen palata asioita, joiden suorittaminen ei olekaan enää samanlaista kuin aiemmin. Seksuaalisen suorituskyvyn heikentyessä vammautumisen myötä on tärkeätä muistaa, ettei ihmisen seksuaalisuus ole yhtä kuin yhdyntä. Meillä on monia keinoja ilmaista ja nauttia seksuaalisuudestamme, ja näiden keinojen etsiminen ja löytäminen voi olla joskus tarpeellista, haastavaa mutta myös palkitsevaakin. Seuraavassa muutamia seikkoja vammautumisen ja seksuaalisuuden suhteen.
Jos oma keho tuntuu vammautumisen jälkeen vieraalta, eikä seksuaalisuutta pysty yhtäkkiä enää jakamaan oman kumppanin kanssa, on hyvä lähteä liikkeelle itseensä tutustumisesta uudelleen. Kosketella itseään kauttaaltaan, rauhassa tunnustelleen ja kuulostellen missä kohtaa kehoa kosketus tuntuu hyvältä. Koskettelun ei tarvitse olla lainkaan seksuaalista, vaan puhtaasti informatiivista. Jos ongelmat kehonkuvan kanssa ovat ylitsepääsemättömiä, eikä kumppanin kanssa käyty avoin keskustelu eikä itseensä uudelleen tutustuminen auta, voi kääntyä lääkärin, seksuaalineuvojan tai seksuaaliterapeutin puoleen, joista varsinkin jälkimmäiset pystyvät auttamaan seksuaalisuuden uudelleen löytymisessä. Avoin keskusteluyhteys kumppanin kanssa on äärettömän tärkeätä, sillä usein myös kumppanin seksuaalisuuteen vaikuttaa toisen haluttomuus tai heikentynyt kyky suoriutua seksuaalisesti. Molempien kyetessä kertomaan avoimesti haluistaan ja peloistaan, on tie uuteen seksuaaliseen minään ja kumppanuuteen auki.
Joskus vammautumiseen liittyy tuntopuutoksia aiemmin seksuaalista kiihottumista tuottaneille alueille. Tällöin voi yksin tai kumppanin kanssa etsiä uusia alueita, joista kiihottuu. Nämä alueet saattavat löytyä yllättävistäkin paikoista, eikä välttämättä lainkaan sukuelinten alueelta.
Apuvälineistä voi olla suurikin ilo seksuaalisuuden toteuttamisessa vammautumisen jälkeen. Erilaiset hieromasauvat, liukuvoiteet, tapit, vibraattorit yms. voivat auttaa seksuaalisen tyydytyksen löytymisessä uudelleen. Apuvälineitä suunnitellaan nykyään myös niin, että niistä voi liikuntakyvyltään rajoittunutkin nauttia. Apuvälineitä käytettäessä tai yhdyntäasentoon pääsemisessä tarvitsee joskus apua, jolloin puhutaan avusteisesta seksistä. Avusteinen seksi tapahtuu kaikkien osapuolten suostumuksella, eikä siis sisällä henkilökohtaisen avustajan mukanaoloa itse aktissa.
Joskus on hyvä puhaltaa peli poikki yhdyntäkeskeiseen seksiin ja keskittyä hellyyteen ja läheisyyteen. Tälle tulisikin antaa runsaasti aikaa sairastumisen tai vammautumisen jälkeen, sillä näin läheisyys kumppanuudessa säilyy kriisin jälkimainingeissa. Seksuaalisuus syttyy jossain vaiheessa uudestaan, avulla tai ilman, ja näin sille annetaan hyvä mahdollisuus puhjeta kukkaan nopeammin, ilman että joudutaan aloittamaan täysin alusta.
2.9.2018 Sairaanhoitaja, seksuaalineuvojaopiskelija Niina Lempinen